Fra min barndom i Svebølle

Fortalt af Erna Kirstine Hansen:

N.P. Nielsens skotøjsforretning. Billedet er tilsendt af Erna K. Hansen

N.P. Nielsens skotøjsforretning. Billedet er tilsendt af Erna K. Hansen

Til Bjergsted Lokalhistorisk arkiv
Har netop læst jeres side med stor interesse. Pludselig er jeg tilbage i tankerne til min barndom. Min morfar og mormor Niels Peder og Maren Kirstine Nielsen havde skotøjsforr på Stationsvej ved siden af Brugsen, overfor Mejeriet, jeg kan stadig huske lyden af junger tidligt om morgenen. Hos Brugsmanden, Therkildsen der måtte jeg 1 x ugl købe et kræmmerhus bolcher til 2 el 5 øre, fik også lov enkelte gange, at komme med ud med lastbilen. En tid lejede Holbæk Amts Sparekasse lokale hos mormor/morfar. Var med chaufføren rundt til bl a Høng. Tolstrup Elfor skråt overfor. Kaalunds forr v stationen var spændende at besè, her købte jeg fødselsdagsgave til min mor Klara, har stadig disse 2 fine pynteskåle . På hjørnet v st. lå en god forr med garn , stof osv ligesom i Matador.
Hentede ispinde hos bageren v kro/forsamlingshus, hvor jeg også har været til juletræ, fik stor godtepose. Min moster og onkel Carla & Kristian Krøll Jensen, havde frisørforr. oppe v siden af gartneriet ved vejen op til idrætsbanen, min moster blev 101 år nov 2013, lever stadig og er åndsfrisk. Svebøllegavn er jeg vandret forbi utallige gange, har også været til sommerfest der i haven. Min morfars bror Oluf Nielsen +1967 i Kbh. arbejdede på Øresø savværk, jeg har været med ham der, og husker duften af nyt træ.
Johs Rasmussens biler ses af og til, så går tankerne tilbage til mit Paradis hos mormor og morfar, de flyttede til Kbh i 1946/47 for at være nær deres 2 døtre, min moster & onkel m pigerne Ellis, som nu bor på Frederiksberg og Ena, som bor i Australien (de 4 var fl til Kbh nogle år tidl) samt mine forældre Klara & Hjalmer Petersen min bror Leif og mig Erna på 80 år i 2014. Min morfars ønske var at flytte til Kbh., og nåede dette, døde juni 1947 på Bispebjerg hospital, åh det var en stor sorg.
Alle ferier gik til Svebølle indtil 1946. Et juleeventyr hvert år, min far lånte en bil og vi ankom hen mod aften, mormor tog imod m hvidt forklæde, træet var pyntet, alt var klar til middagen, men først efter opvask og radioavis med de vigtige nyheder i 1940-45 , dans om træet og uddeling af gaver samt godter. I mine sommerferier var jeg ofte med hos familierne i Jordløse, Gørlev og Holbæk samt hos de mange venner,
bl a Marius og Anna, som havde forretning, hvor jeg altid fik en is.
Togturene med mormor til Jyderup og Kalundborg hvor, der bl a blev købt middagsmad, og jeg kunne komme med ønske, som gerne stod på indkøb af svinehjerter, disse ture var et scoop. Det blev en lille beretning fra min barndom,
med ubetalelige minder fra Svebølle, jeg har på en anden hjemmeside nu set gamle fotos fra Svebølle
PS hvor lå Svebølle skole mon i 1917/18, jeg har min mors skolefoto med 2 lærere og mange elever, det må være hele skolen, der er fotograferet.
Med venlige hilsner og held og lykke til byen Svebølle
Erna K Hansen f Petersen, Allerød

Dette indlæg blev udgivet i Svebølle. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.