Aunsø Sogn


Aunsø (Agnsø, 1231 Angsethorp, c. 1370 Aghnesiø)

Aunsø Sogn har to kirkebygninger, men der er ikke nogen by, der hedder Aunsø. Byen hedder Svebølle, og der ligger ikke nogen kirke. Den gamle kirkebygning ligger ved søen Aunsø. Kirken blev bygget i middelalderen som kapel til den dengang kongeligt ejede Aunsøgård. Kirken blev allerede før reformationen sognekirke og var det, indtil en ny kirke blev bygget i 1934 nærmere landsbyen, der nu hedder Gammel Svebølle. Stationsbyen, der nu hedder Svebølle, er blevet den store by i området og har rådhus, skole, politi, lægehus, ældrecenter, børnehave, supermarkeder og idrætshal, men altså ingen kirke. Byen er vokset ud over sognegrænsen mod Viskinge, der er det andet sogn i pastoratet.

Sognet har 1.239 indbyggere (2008) og ligger i den del af Kalundborg Kommune, der indtil 01.01.2007 udgjorde Bjergsted Kommune.
I kirkelig henseende hører Aunsø Sogn fra 01.01.2007 til Kalundborg Provsti i Roskilde Stift.
Viskinge Sogn og Aunsø Sogn udgør et pastorat med en præst.
Viskinge-Aunsø Pastorat har 3.047 indbyggere (2008), hvoraf 2.694 er medlemmer
af folkekirken.

Sognets hjemmeside – klik her:  Aunsø Sogn

Dette indlæg blev udgivet i Aunsø, Kirker. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.