”Husjomfruen og skibsrederen”
Forud for arrangementet d. 24. maj med Henning Bonde og Finn Jensen var der 70 forhåndstilmeldinger. 65 af de tilmeldte mødte op sammen med en enkelt ikke tilmeldt, så det samlede deltagertal denne aften var 66, og dermed var endnu en succes hjemme for aftenens to aktører Henning Bonde og Finn Jensen, der efterhånden har optrådt sammen mange steder her i området med deres foredrags- og filmaften “Husjomfruen og skibsrederen”.
Henning Bonde og Finn Jensen, fra Høng lokalhistorisk forening fortalte om dengang, Marie Jensen blev ansat som husjomfru hos den gamle grevefamilie Bernstorff-Mylius i 1948. Frøken Jensen fortsatte i jobbet efter skibsreder A.P. Møllers overtagelse af Kattrup Gods i 1949 og forblev på Kattrup frem til sin død i 2010, 93 år gammel. Der blev vist filmklip med interview med frøken Jensen, hvor hun fortalte om oplevelser fra den lange periode på Kattrup. Det drejer sig bl.a. om ansættelsessamtalen med grevinde Bernstorff-Mylius og om arbejdet som husjomfru.
Hun fortalte også om A.P. Møllers bryllup med Ulrikke Amalie Petterøe i Buerup Kirke i 1952, storkene på Kattrups ladebygning samt om dengang, A.P. Møller blev træt af den svage lyd fra klokken i Buerup Kirke og derfor forærede kirken to nye malmklokker. I den forbindelse var det interessant at få at vide, at de to klokkebomme til de nye klokker blev fremstillet på Strids Mølle Savværk, at Per Rasmussen, søn af vognmand Johannes Rasmussen, dengang var ansat på savværket, og at han var med ved fremstillingen af de to klokkebomme.
Der blev også vist klip fra en film fra 1959, da klokkerne blev hejst op i kirketårnet. Samme film viste, hvordan komtesse Magda Bernstorff-Mylius udførte billedskæring på den alterbordsforside, som komtessen skænkede til Buerup kirke i 1962. I forbindelse med billederne og filmklippene fortalte Henning Bonde og Finn Jensen også om Kattrups historie og om livet som ansat på godset i 1800-tallet.
Aftenen i billeder:
F.P.