Lysbilledforedrag med Eigil Lynge Jacobsen

Tirsdag d. 20. oktober havde arkivet inviteret til et lysbilledforedrag med Eigil Lynge Jacobsen, som havde kaldt sit foredrag ”Erindringer fra min barndom”. De omkring 30, der havde taget mod invitationen fik en spændende og fornøjelig aften i samværet med den 82-årige Eigil Lynge Jacobsen, der med sit veltilrettelagte lysbilledforedrag brændte for at fortælle barndomshistorier fra sin barndomsegn, hvilket vil sige Frankerup-Ubby området. Vi fik fortalt fra hans tidlige barndom, hvor forældrene drev et mindre landbrug, og hvor de satte en ære i, at deres kvægbesætning – rød malkerace – hørte til den absolut bedste. Vi blev gjort bekendt med beboelseshusets indretning, i hvilket der i de tidlige år hverken var indlagt vand eller etableret afløb.  Spændende var det at høre om den 10-årige Eigils meritter under den tyske besættelse, hvor han sammen med en kammerat var med til at ødelægge ”tyskernes lort”, dvs. nogle brune porcelænsknopper, der var sat på telefonmasterne til brug for ledninger, der skulle skabe forbindelse til nogle underjordiske anlæg, tyskerne havde på Røsnæs. De to drenge havde fået den opfattelse, at de dermed opfyldte et ønske fra de voksne om, at dette måtte ske. Man forstår, at det var noget de to drenge efterfølgende måtte gå stille med, da der var en del tyskere i Ubby og omegn under krigen. Vi hørte om en spærreballon, der i London havde løsrevet sig, og som med stålkablet hængende efter sig var drevet den lange vej ind over Ubby-egnen, hvor kablets kontakt med el-ledningerne fik gnisterne til at springe. Eigil Lynge Jacobsen fortalte udførligt om sin skolegang på Ubby Friskole, hvor han i begyndelsen var udsat for en anden drengs mobning, og om hvordan en pige, der måske skulle have været en dreng, fik sat en stopper for denne mobning, ved trussel om et lag tæsk til drengen, der mobbede. I løbet af den spændende aften var der sikkert mange af de fremmødte – hovedsageligt ældre -, der fik genkaldt erindringer fra deres egen barndom.
I pausen blev der budt på kaffe/the og velsmagende kage fra bageren. Alt i alt en aften, vi kan være tilfredse med.

Omkring 30 forventningsfulde var mødt op denne aften.

Omkring 30 forventningsfulde var mødt op denne aften.

Jens Weinreich får sig en snak med aftenens foredragsholder, den 82-årige Eigil Lynge Jacobsen.

Jens Weinreich får sig en snak med aftenens foredragsholder, den 82-årige Eigil Lynge Jacobsen.

Eigil Lynge Jacobsen er klar til at begynde sit foredrag.

Eigil Lynge Jacobsen er klar til at begynde sit foredrag.

F.P.

Dette indlæg blev udgivet i Fortællinger, Kulturelle arrangementer. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.