Samuel Rachlin i Svebølle Aktivitetscenter

Mandag d. 13. marts 2017 kl. 19.00 havde Svebølle Kvik Bibliotek inviteret til foredrag med den kendte TV journalist Samuel Rachlin, der er ekspert i Sovjetiske og Russiske forhold. Allerede 8 dage inden foredraget skulle finde sted, meldte billetsalget UDSOLGT, dvs. alle 150 billetter, var da revet væk.
Få minutter i kl. 19.00 på foredragsaftenen ankom Samuel Rachlin til Svebølle Aktivitetscenter efter at være rejst fra Washington med fly tidligere på dagen og videre med tog til Svebølle.
Samuel Rachlin lod forstå, at han de sidste 26 år havde været bosat i Washington kun 5 minutters gang fra Det hvide Hus. Han betegnede sig selv som nomade, pga. en omfattende rejseaktivitet.
Samuel Rachlin gjorde gældende, at verden i dag i høj grad styres af populisme, og det er baggrunden for, at Donald Trump har kunnet vinde det amerikanske præsidentvalg. Vor tids ledere, – og det gælder i meget høj grad en leder som Vladimir Putin, viger ikke tilbage for at betjene sig af løgnen og for at servere “fake news”. Under annekteringen af halvøen Krim var det i høj grad tilfældet. Under hele dette forløb nægtede Putin, at de involverede soldater, der optrådte i russiske kampuniformer og talte flydende russisk var russere.
Samuel Rachlin mente ikke, at vi bevæger os mod en ny koldkrigs periode som den, vi gennemlevede i perioden efter 2. verdenskrig. Man kunne imidlertid godt frygte, at en 3. verdenskrig kunne udløses ved en fejl eller misforståelse. Samuel Rachlin er af den opfattelse, at Putin gennem en destabilisering af vesten søger at oprette en ny verdensorden med Rusland som en ligeværdig supermagt. Målt på økonomien er der langt igen. Med en befolkning på 140 millioner har Rusland i dag en økonomi, der svarer til den Hollandske.  Putin ønsker ikke at vende tilbage til tidligere tiders sovjetstyre, men hans forståelse af demokrati falder ikke sammen med vestens demokratiforståelse. Putins demokratiforståelse er et “styret demokrati”, dvs. “lovens diktatur”. Han ønsker at indføre det, man i Kreml kalder “et kontrollabelt demokrati”. Medierne må ikke være alt for kritiske, det betyder at politiske partier og ledere i nøglespørgsmål støtter de nuværende myndigheder, og det betyder, at civilsamfundet støtter op omkring præsidenten.
Hvor Obama førte sig frem med ordene “Yes we can”, vil de tilsvarende ord i Putins mund lyde: “Yes I can”.
Samuel Rachlins foredrag varede godt 2 timer inkl. en kaffepause på ca 20 min.
Afslutningsvis var der lejlighed til at købe 2 af hans seneste bogudgivelser: “Bag den kolde krigs tåger” og “Jeg, Putin”. Begge disse bøger kunne købes til favørpris og med signatur.

Foredraf Samuel Rachlin SHB red.

Samuel Rachlin ankommer til Svebølle Aktivitetscenter og modtages af bibliotekar Stine Veisegaard. Foto: F.P.

Samuel Rachlin ankommer til Svebølle Aktivitetscenter og modtages af bibliotekar Stine Veisegaard..
Foto: F.P.

Forberedelserne til aftenens foredrag er på plads. Foto: F.P.

Forberedelserne til aftenens foredrag er på plads.
Foto: F.P.

Set fra en anden vinkel. Foto: F.P.

Set fra en anden vinkel.
Foto: F.P.

Åvangens cafélokale var "tæt pakket". Foto: F.P.

Åvangens cafélokale var “tæt pakket”.
Foto: F.P.

!50 var mødt op for at høre Samuel Rachlins foredrag. Foto: F.P.

150 var mødt op for at høre Samuel Rachlins foredrag.
Foto: F.P.

En veloplagt Samuel Rachlin har begyndt sit fængslende foredrag. Foto: F.P.

En veloplagt Samuel Rachlin har begyndt sit fængslende foredrag.
Foto: F.P.

Samuel Rachlin med den ene af de to bøger, der efterfølgende kunne købes. Foto: F.P.

Samuel Rachlin med den ene af de to bøger, der efterfølgende kunne købes.
Foto: F.P.

Efterfølgende var der lige noget Niels og Stine skulle have klaret. Vi gætter på, at Niels skulle sikre sig den obligatoriske signatur fra aftenens foredragsholder. Hvad det er Stine skal have rede på, får stå hen i det uvisse, men som det ses, så bøjer hun sig "dybt i støvet" for aftenens foredragsholder. Foto: F.P.

Efterfølgende var der lige noget Niels og Stine skulle have klaret. Vi gætter på, at Niels skulle sikre sig den obligatoriske signatur fra aftenens foredragsholder. Hvad det er, Stine skal have rede på, får stå hen i det uvisse, men som det ses, så bøjer hun sig “dybt i støvet” for aftenens foredragsholder.
Foto: F.P.

F.P.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.