Husjomfruen og Skibsrederen

”Husjomfruen og skibsrederen”

Den 93-årige Marie Jensen fortæller om sin tid på Kattrup

Den 93-årige Marie Jensen fortæller om sin tid på Kattrup

Forud for arrangementet d. 24. maj med Henning Bonde og Finn Jensen var der 70 forhåndstilmeldinger. 65 af de tilmeldte mødte op sammen med en enkelt ikke tilmeldt, så det samlede deltagertal denne aften var 66, og dermed var endnu en succes hjemme for aftenens to aktører Henning Bonde og Finn Jensen, der efterhånden har optrådt sammen mange steder her i området med deres foredrags- og filmaften “Husjomfruen og skibsrederen”.

Henning Bonde og Finn Jensen, fra Høng lokalhistorisk forening fortalte om dengang, Marie Jensen blev ansat som husjomfru hos den gamle grevefamilie Bernstorff-Mylius i 1948. Frøken Jensen fortsatte i jobbet efter skibsreder A.P. Møllers overtagelse af Kattrup Gods i 1949 og forblev på Kattrup frem til sin død i 2010, 93 år gammel. Der blev vist filmklip med interview med frøken Jensen, hvor hun fortalte om oplevelser fra den lange periode på Kattrup. Det drejer sig bl.a. om ansættelsessamtalen med grevinde Bernstorff-Mylius og om arbejdet som husjomfru.
Hun fortalte også om A.P. Møllers bryllup med Ulrikke Amalie Petterøe i Buerup Kirke i 1952, storkene på Kattrups ladebygning samt om dengang, A.P. Møller blev træt af den svage lyd fra klokken i Buerup Kirke og derfor forærede kirken to nye malmklokker. I den forbindelse var det interessant at få at vide, at de to klokkebomme til  de nye klokker blev fremstillet på Strids Mølle Savværk, at Per Rasmussen, søn af vognmand Johannes Rasmussen, dengang var ansat på savværket, og at han var med ved fremstillingen af de to klokkebomme.

Der blev også vist klip fra en film fra 1959, da klokkerne blev hejst op i kirketårnet. Samme film viste, hvordan komtesse Magda Bernstorff-Mylius udførte billedskæring på den alterbordsforside, som komtessen skænkede til Buerup kirke i 1962. I forbindelse med billederne og filmklippene fortalte Henning Bonde og Finn Jensen også om Kattrups historie og om livet som ansat på godset i 1800-tallet.


Aftenen i billeder:

 

Bordækningen inspiceres af Inge-Marie Weinreich. Foto: F.P.

Bordækningen inspiceres af Inge-Marie Weinreich.
Foto: F.P.

 

I køkkenet er der travlhed. Foto: F.P.

I køkkenet er der travlhed.
Foto: F.P.

 

Publikum ankommer i god tid. Henning Jensen er "kassemester". Foto: F.P.

Publikum ankommer i god tid. Henning Jensen er “kassemester”.
Foto: F.P.

Aftenens to aktører Finn Jensen, tv. og Henning Bonde, th. Foto: F.P.

Aftenens to aktører Finn Jensen, tv. og Henning Bonde, th.
Foto: F.P.

Finn Jensen afprøver udstyret. Foto: F.P.

Finn Jensen afprøver udstyret.
Foto: F.P.

Publikum er på plads - "forestillingen" kan begynde. Foto: F.P.

Publikum er på plads – “forestillingen” kan begynde.
Foto: F.P.

Hening Bonde har indledt sit foredrag Foto: F.P.

Hening Bonde har indledt sit foredrag
Foto: F.P.

Det er blevet tid til en kaffepause og en hyggelig snak. Foto: F.P.

Det er blevet tid til en kaffepause og en hyggelig snak.
Foto: F.P.

Fra filmklippet med Marie Jensen Foto: F.P.

Fra filmklippet med Marie Jensen
Foto: F.P.

Henning Bonde og Finn Jensen har afsluttet foredraget og Jens Weinreich takker dem for en spændende og underholdende aften, mens publikum klapper Foto: F.P.

Henning Bonde og Finn Jensen har afsluttet foredraget og Jens Weinreich takker dem for en spændende og underholdende aften, mens publikum klapper
Foto: F.P.

Under sin omtale af Kattrup nævnte Henning Bonde, at stedets flotte rododendroner er et besøg værd Foto: F.P.

Under sin omtale af Kattrup nævnte Henning Bonde, at stedets flotte rododendroner er et besøg værd
Foto: F.P.

F.P.

Dette indlæg blev udgivet i Fortællinger, Gl. Bjergsted Kommune, Kulturelle arrangementer, Svebølle. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.