Guld fra Havnsø

Af bogen ”Guld fra Nordvestsjælland”, der blev udgivet i 1975 i anledning af Holbæk Amts Sparekasses 150-års jubilæum, fremgår, at den mængde oldtidsguld, der i tidens løb er fremdraget i Nordvestsjælland udgør ca. 4,1 kg. Det fremgår endvidere, at der i løbet af 1800-tallet er gjort 3 betydningsfulde guldfund ved Havnsø. I 1811 blev der fra Det kongelige Rentekammer til Nationalmuseet indsendt en Guldarmring, der var fundet på Havnsø bys mark.

Guldarmringen, der har en diameter på 8,1 cm, angives sandsynligvis at stamme fra tidsrummet yngre bronzealders per. VI – førromersk jernalder per. I.- d.v.s. ca. 500 f.Kr.  Findelønnen var ifølge Nationalmuseets mødeprotokol 13½ Dukat (27 Rigsdaler). Med knap 20 års mellemrum fandt fiskere i stranden ud for Havnsø to guldfund fra ældre germansk jernalder, d.v.s. 375-550 e.Kr.: en stor trekvart kilo tung guldhalsring og et stykke af betalingsguld.

Kolbehalsringen fra Havnsø:

Kolbehalsring. Halsringens tværmål er 18,4 cm, og den er fundet i vandet ud for Havnsø. Med sine 751,67 gram er den det den vægtigste guldgenstand fra Nordvestsjællands Oldtid.

Kolbehalsring. Halsringens tværmål er 18,4 cm, og den er fundet i vandet ud for Havnsø. Med sine 751,67 gram er den det den vægtigste guldgenstand fra Nordvestsjællands Oldtid.

Havnsø-Halsringen, der er det vægtigste guldfund fra Nordvestsjælland, er en kolbehalsring med en vægt på ikke mindre end 756,8 g og et tværmål på 18,4×17,5 cm. Den tunge halsring, der i 1866 blev indleveret til Nationalmuseet af fisker Peder Jensen, Føllenslev, var opfisket i stranden ud for Havnsø 100 alen fra havstokken på 4 fods dybde ”tæt ved resterne af et gammelt vrag af egetømmer”. Om guldhalsringen bemærkedes i Nationalmuseets protokol: ”da Guldet er finere end Dukatguld, er den vurderet til 898 Rigsdaler”, hvilket på den tid var et anseeligt beløb. Betalingsguldet, der var fundet af fisker H.C. Hansen, Havnsø, i en afstand, der angives til at være ca. 20 fod fra fundstedet for halsringen, blev i 1884 indsendt til Nationalmuseet af fiskerhandler Liebmann. Betalingsguldringen, der er afhugget i den ene ende, og som består af sølvblandet guld,  måler 1,85-2,25  cm i diameter og har en vægt på 6,5 g. Vægtmæssigt er således omkring 1/5 af det oldtidsguld, der er fundet i Nordvestsjælland, fundet ved Havnsø.
Det vestsjællandske guldfund ved Tissø – “Tissø Ringen” – vejer med en diameter på 35 cm 1,83 kg.

Betalingsguld:

Skrevet af: Flemming Paulsen  – (Bragt i Kalundborg Folkeblad d. 25 maj 2011).

Dette indlæg blev udgivet i Havnsø, Oldtidsfund og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.