”Kirketugt” på Nekselø

Af Flemming Paulsen

Den 5. juni, Grundlovsdag fejres 80-året for grundstensnedlæggelsen til Nekselø Kirke. Kirken, der kostede 11.500,- kr. at bygge, stod færdig til indvielse
d. 25.  oktober 1931


Pastor Witter nedlægger grundstenen til Nekselø Kirke i 1931

Fra Biskop Fonnesbech-Wulf, der prædikede ved indvielsen, lød der følgende budskab: ”Nu kan ikke det lunefulde vand skille jer fra kirkehuset, nu kan I komme i kirke, føre jeres børn til dåben, og den, I mister , kan hvile uden for denne kirke”. I halvtredserne var der på øen, iflg. arkivets notater, behov for 24 årlige gudstjenester, den 1. og 3. søndag hver måned. I dag, hvor Nekselø hører under Føllenslev-Særslev Pastorat, er antallet af årlige gudstjenester reduceret til ca.12.
I heftet Nexelø forfattet af forhenværende lærer Knud Jensen findes en fortegnelse over præster ved Nekselø Kirke. Af fortegnelsen fremgår, at fra 1950 til 1953 hed præsten (kapellanen) Erik Aalbæk Jensen, der også var præst i Alleshave under  Bregninge-Bjergsted Pastorat. I dag er Erik Aalbæk Jensen mest kendt for sit forfatterskab, og i den forbindelse som forfatter til bogen ”Særlige vilkår”, (Gyldendal), hvis handling foregår i 1950?erne og er henlagt til en lille ø  Lindø (Nekselø?). I forbindelse med Dronning Margrethes besøg på øen i september 2010. fik dronningen som en gave fra Kalundborg Kommune overrakt et smukt indbundet eksemplar af denne bog.


Om 1950’ernes gudstjenestedeltagelse på Nekselø, den ø som for Aalbæk Jensen blev et paradissted, beretter brødrene Roar og Knud Slots i et interview givet til Kalundborg Folkeblad i forbindelse med Kirkens 70 års-dag: ”Det er sket, at der har været messefald på Nekselø. I dag udløser messefald dog ikke det samme som i 50’erne. Dengang hed præsten Erik Aalbæk Jensen. – Han gik rundt fra gård til gård og råbte: De skal ikke slippe”!

 

                                                  *******************

Ovenstående, der er skrevet af Flemming Paulsen, er af arkivet indsendt til Kalundborg Folkeblad og bragt under rubrikken: “Historier fra lokale arkiver”
d. 4. juni 2011.

Dette indlæg blev udgivet i Kirker, Nekselø. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.