Gave til Viskinge-Aunsø Sogne

Gave fra nu afdøde Susette Skovgaard Galster

I 2008 sagde daværende menighedsråd for Viskinge-Aunsø sogne ja til at modtage en gave fra Susette Skovgaard Galster, der døde den 3. marts 2010.  Gaven – et forlæg til en kirkerude malet af Susette’s far Johan Thomas Skovgaard – skulle efter Susette Skovgaard Galsters ønske ophænges et passende sted. Det daværende menighedsråd lod ved en menighedsrådsbeslutning Susette forstå, at hendes faders billede vil blive ophængt i Viskinge-Aunsø Sognegård i forbindelse med sognegårdens færdiggørelse.
Foto af forlægget blev efterfølgende overgivet til arkitekt Carl Larsen, der var én af rådgiverne i forbindelse med det i okt. 2011 afsluttede  sognegårdsbyggeri med henblik på, at billedet ville blive ophængt det “rigtige” sted.
Billedet, der blev ophængt forud for sognegårdens indvielse, vil kunne ses i Viskinge-Aunsø sognegårds mødelokale.
Susette Skovgaard Galster er oldebar af den kendte guldaldermaler P.C. Skovgaard og således barnebarn af den vel lige så kendte Joakim Skovgaard, der har udført freskomalerierne i Viborg Domkirke.

Susette Skovgaard Galsters gave ophængt i mødelokalet i Viskinge-Aunsø sognegård

I Weilbach’s Kunstnerleksikon kan man læse følgende om Susette Skovgaard Galster’s far, Johan Thomas Skovgaard (1888-1977):

Johan Thomas Skovgaard

Biografi

Johan Thomas Skovgaard har udført talrige kirkeudsmykninger samt oliemalerier, tegninger, raderinger og bogillustrationer. Han befandt sig i spændingsfeltet mellem den ældre generation og de yngre generationer af kunstnere med en stil, der kan betegnes som moderne, halvabstrakt naturalisme. I hans billeder ses en rolig, klassisk klarhed med en lys kolorit. Han var påvirket af faderen, Joakim Skovgaard, hvilket ikke kan undre, da han var dennes medhjælper ved flere lejligheder. I S.’ kirkekunst fik middelalderens formsprog, specielt det romanske, også indflydelse på hans arbejder. Hans betydeligste indsats på kirkeudsmykningsområdet var glasmalerierne. Her kommer den lidt stive, kantede stil, der også ses i alterbillederne, til sin ret. I kirkekunsten drejede det sig om figurkompositioner, men når han selv valgte, var det fra naturen, motivkredsen blev hentet, landskaber og dyr, specielt fugle og i mindre grad portrætter. Disse billeder er malet mere frit og spontant, med en bredere pensel. Med tiden fjernede han sig fra faderens påvirkning, og udtrykket blev mere forenklet med en stærkere farvebrug.
Forfatter: Jytte Jæpelt (J.Jæ.) Hjælp til forkortelser Bemærk: Oplysningerne stammer fra 4. udgave af Weilbachs Kunstnerleksikon. Redaktionen af leksikonet sluttede 1994. Af ophavsretlige årsager opdateres oplysningerne ikke.

 


Forlæg til kirkerude af Johan Thomas Skovgaard (1888-1977)

I dansk kunstnerleksikon kan følgende læses:

FP.

Dette indlæg blev udgivet i Gaver. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.